در راستای ترویج و تبلیغ مطالعه و فرهنگ کتابخوانی، هفتاد و چهارمین نشست کتابخوان شهرستان ساری با عنوان نشست کتابخوان مدرسه ای به مناسبت روز بزرگداشت «خواجه نصرالدین طوسی »، «روز مهندس»، و «روز کشف آلومینیوم» با هدف آشنایی با انواع بزرگمردان ایرانی، مشاغل مهندسی، و فلز آلومینیوم توسط کتابخانه عمومی آزادگان ساری ساعت 10 صبح روز چهارشنبه 4 اسفند با حضور دانش آموزان پایه دوم و سوم ابتدایی در دبستان پسرانه علم و زندگی برگزار شد.
در این نشست 7 نفر از دانش آموزان تجربه کتابهای خوانده شده خود را به اشتراک گذاشتند.
کتابهای«دایره المعارف شغل ها» نوشته احسان کاتبی/ توسط سیداحمدرضا کریمی (دانش آموز عضو)؛ «فلزکاری» نوشته بریان لارکمن/ توسط سینا بهزاد (دانش آموز عضو)؛ «دانشنامه کودکان و نوجوانان آکسفورد جلد 1»/ توسط علی رضایی (دانش آموز عضو)؛ «دانشنامه کودکان و نوجوانان آکسفورد جلد 2»/ توسط سعید فرمانبر(دانش آموز عضو)؛ «روزری که آموس بیمار شد» نوشته فیلیپ سی استید/توسط ماهان بابانژاد(دانش آموز عضو)؛ «روزی بود و روزی نبود» نوشته محمد میرکیانی/ توسط امیرعلی فلاح (دانش آموز عضو)؛ «قصه های ناز شب» نوشته مظلومه حسینی/توسط طاها نصیری (دانش آموز عضو) معرفی و تجربه خواندن آنها با حاضرین به اشتراک گذاشته شد که بدین شرح است:
«دایره المعارف شغل ها »
این کتاب نوشته ی احسان کاتبی و به تصویرگری لاله ضیایی و از سری کتابهای مرجع است. انتشارات محراب قلم، این کتاب با موضوع راهنمای مشاغل را در سال 1390منتشر کرده است. در دنیا شغل های زیادی مثل نانوا، کارمند بانک، آتش نشان، کتابدار، مهندس، و ... وجود دارد. کتاب از شغل های رایج در کشور ما می گوید و اطلاعاتی را همراه با تصویر آورده است. افرادی هم معرفی شده اند که در شغل خود بسیار مشهورند. هر کس با پیدا کردن شغل آینده ی مورد نظر خود، جای خود را در میان مردمان آینده پیدا می کند هم اینکه رابطه ی خود را با دیگران تعیین می کند. یکی از آن شغل ها مهندس شیمی است. مهندس شیمی موادی که از معدن می آید را به محصولاتی مثل گچ و سیمان و شیشه تبدیل می کند. مهندس شیمی با مواد نفتی، رنگ لاستیک و پلاستیک تولید می کند. بعضی از مهندسان شیمی، در کاغذ سازی، تولید کنسرو، و شیر خشک تخصص دارند.
« فلزکاری»
کتاب فلزکاری، توسط برایان لارک من نوشته شده و توسط محمود سالک ترجمه شده و برای اولین بار در سال 1367 توسط انتشارات ویراستار چاپ شده است. این کتاب دارای متنی ساده و تصاویری گویاست که مطالب بسیاری را در مورد فلزات و فلزکاری به خوانندگان و شنوندگان کتاب خواهد آموخت. در این کتاب 58 بخش وجود دارد که بخش آلومینیوم با توجه به مناسبت روز کشف آلومینیوم برای معرفی بیشتر در نظر گرفته شده است. فلزات در تاریخ بشر نقش مهمی را بازی کرده اند. در روی سطح زمین فلزات زیادی وجود دارد و آلومینیوم فراوانترین فلز روی زمین است که در صخره های معمولی یافت می شود. آلومینیم را از سنگ معدنی به نام کریولیت به روش الکترولیز خارج می کنند. در این روش ابتدا سنگ معدن آلومینیوم را خرد می کنند. بعد آنرا به شکل پودر در می آورند و بعد از آن تبدیل به آلومینیم می کنند. آلومینیم به دست آمده فلزی است خالص و سبک که برای ساختن ظرف های آشپزخانه و ورقه های آلومینیمی استفاده می شود. لازم به ذکر است از ترکیب آلومینیم با مس آلیاژی به دست می آید که برای ساختن هواپیما از آن استفاده می کنند.
«دانشنامه کودکان و نوجوانان آکسفورد جلد 1»
جلد اول کتاب دانشنامه کودکان و نوجوانان آکسفورد از کلمه ی آئروسل تا ریه آمده و به ویراستاری مهندس مجید ملکان است. این کتاب در سال 1380 توسط نشر نی در دو جلد منتشر شده و از برگزیده های بیستمین دوره ی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران است و از سوی هیأت داوران دهمین جشنواره ی کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز تقدیر شده است.
دانشنامه یا دایره المعارف، کتاب یا مجموعه ای از کتاب هاست که در مورد موضوعات مختلف به ما اطلاعات می دهد. این کتاب، دائره المعارفی است درباره جانوران، گیاهان، مردم، علم، تاریخ، و موضوع عای دیگری که اطلاعات فراوان و جامعی را به ما می دهد و به صورت الفبایی مرتب شده است که راحت، می توان کلمات و اطلاعات مربوط به کلمات را پیدا کرد.
با توجه به اینکه روز 5 اسفند روز کشف آلومینیم توسط کاشف بزرگ مارتین هال است، این دانشنامه مفصل انتخاب شد تا بخش آلومینیم آن با علاقمندان به اشتراک گذاشته شود. آلومینیم یکی از سبک ترین فلزهایی است که کاربرد روزمره دارند. از آلومینیم به عنوان ورقه های نازک دور شکلات یا قوطی نوشابه، ساخت قطعات اتومبیل، قطار، و کشتی و همچنین ساخت درب و پنجره استفاده می کنند. آلومینیم، گرما و برق را به خوبی منتقل می کند؛ برای همین در تولید ظرف های آشپزخانه و تولید کابل های برق نیز به کار می رود. آلومینیم فراوان ترین فلز در پوسته ی زمین است و چون هرگز زنگ نمی زند بازیافت آن آسان است.
« دانشنامه کودکان و نوجوانان آکسفورد ج 2»
جلد دوم کتاب دانشنامه کودکان و نوجوانان از کلمه ی زالوها شروع و با کلمه ی یوزپلنگ به پایان می رسد. ویرایش این کتاب توسط مهندس مجید ملکان و همکارانش محمدرضا افضلی، علی صدیق زاده، و محی الدین غفرانی انجام شده است. یافتن اطلاعات کتاب براساس حروف الفباست. کلمه مهندس و انواع مشاغل مهندسی، موضوع مورد علاقه ای بود که در هفته مهندس، مرا جذب این کتاب کرد تا اطلاعات بسیاری را همراه با جزئیات از کتاب به دست آورم. مهندسان رشته های مختلف و زیادی دارند. مثلاً: مهندس مکانیک؛ با ماشین ها و موتور سر و کار دارد. مهندس برق؛ با نیروگاه های برقی سر و کار دارد. مهندس هسته ای؛ با نیروگاه های هسته ای سر و کار دارد. مهندس شیمی؛ با کود شیمیایی، رنگ و پلاستیک سر و کار دارد. مهندس هوا فضا؛ با هواپیما و موشک سر و کار دارد. مهندس معمار؛ شبیه مهندس ساختمان است اما در سطحی بالاتر. مهندس معمار طوری ساختمان را مهندسی می کند که از نگاه کردن به آن می توان لذت برد. طوری ساختمان را از نظر معماری ترسیم می کند که نه تنها، دیدن بیرونش لذت بخش باشد داخل ساختمان هم لذت بخش به نظر می رسد. مهندس معمار قبل از اینکه ساختمان درست شود می داند که آن ساختمان، چه ساختمانی می شود.
« روزی که آموس بیمار شد »
نویسنده ی کتاب روزی که آموس بیمار شد فیلیپ سی استید است. تصویرگر کتاب ارین ای. استید و مترجم سمیرا ابراهیمی است. این کتاب برای گروه سنی الف یعنی گروه سنی خردسالان است و موضوع کتاب، داستانهای تخیلی است. کتاب را انتشارات امیرکبیر و کتابهای شکوفه در سال 1393 منتشر کرده است. آموس، صبح های زود به باغ وحش می رفت و در آنجا کار می کرد. آموس با فیل شطرنج بازی می کرد و با لاک پشت هم مسابقه می داد. پنگوئن که خیلی خجالتی بود کنار آموس می نشست. کرگردن که بیمار بود آموس از او مراقبت می کرد و موقع رفتن برای جغد قصه تعریف می کرد. یک روز آموس بیمار شد و نتوانست به باغ وحش برود. حیوانات باغ وحش منتظر آموس بودند و نگران شدند و برای همین اتوبوس گرفتند و به خانه ی آموس رفتند و بعد آموس را دیدند و خوشحال شدند. فیل شطرنج را آماده کرد و با هم بازی کردند و کرگدن و پنگوئن از آموس مراقبت کردند و موقع خواب جغد که می دانست آموس از تاریکی می ترسد برای او قصه تعریف کرد.
« روزی بود و روزی نبود»
کتاب روزی بود و روزی نبود، نوشته ی محمد میرکیانی است. تصویرگر این کتاب محمدحسین صلواتیان است. اتنشارات محراب قلم، کتاب را منتشر کرده است و موضوع آن افسانه ها و قصه های ایرانی است. داستان های زیادی دارد اما یکی از داستان های بسیار تأثیرگذار و جالب آن، راجع به پادشاهی است که، سالیان سال، فرزندی نداشت. بعد از چند سال به لطف خدا، صاحب فرزندی شد. فرزند او پسر بود. پادشاه یک راسوی خانگی داشت که پسرش بسیار به او علاقمند بود. با راسو بازی می کرد و او را بسیار دوست می داشت. روزی پسر پادشاه در خواب بود. ماری از پنجره وارد اتاق پسر پادشاه شد. راسو، مار را دید که به طرف فرزند شاه می رود. به سمت مار رفت و با مار جنگید و مار را کشت. دایه ی فرزند شاه، وقتی خون ها را در اتاق دید تصور کرد که راسو، پسر شاه را کشته که این همه خون در اتاق است. به دنبال راسو رفت و راسو را کشت. پادشاه آمد فرزندش را زیر تخت دید که در کنار ماری که کشته شده خوابیده است. پادشاه فهمید که راسو، مار را کشته است تا فرزندش آسیبی نبیند. نتیجه ی اخلاقی این داستان این است که زود قضاوت نکنیم و صبور باشیم و مسائل را بررسی کنیم.
«قصه های ناز شب»
نویسنده کتاب، سیده مظلومه حسینی است که داستان های مختلفی را در این کتاب گفته است. یکی از داستان های بسیار جالب کتاب، داستان «دندان شیری» است که از متین، پسر 7 ساله ای می گوید که به هنگام مسواک زدن، مشاهده می کند یکی از دندان هایش افتاده است. متین دندانش را گرفت و به سمت مادرش رفت و گفت: «با این دندان چکار کنم؟» مادرش به او گفت:«این دندان ها، دندان های شیری هستند و طبیعی است که دندان های شیری در سن و سال تو می افتند. دندانت را زیر بالشتت بگذار تا فرشته ها برایت هدیه بیاورند.» متین با خوشحالی به سمت تخت خوابش رفت و دندان را زیر بالشت گذاشت. صبح روز بعد به جای دندان، یک اسکناس 5000 تومانی دید و از اینکه از فرشته ی مهربان، هدیه گرفته بود بسیار خوشحال شد و دیگر برای نداشتن دندان ناراحت نبود. او دوست داشت تا باز هم از فرشته ی مهربان هدیه بگیرد.
در پایان نشست به هر یک از افراد معرفی کننده لوح تقدیر به رسم یاد بود اهداء شد.